dburtsev (dburtsev) wrote,
dburtsev
dburtsev

Linus Torvalds: “Microsoft hatred is a disease”

7/27/2009
Microsoft contributed Hyper-V drivers to the Linux kernel in order to improve the performance of running virtualized Linux guests in a Windows host environment. Furthermore, Microsoft opened its Linux Hyper-V drivers under the GPL. There was a lot of controversy within the OSS community about Microsoft's motives and opinions varied tremendously. Some thought Microsoft was finally changing its ways and others suggested the whole thing was all a marketing ploy to sell more licenses of the Hyper-V virtualization solution.
Компания Microsoft предоставила драйверы Hyper-V для ядра Linux, чтобы улучшить производительность работы виртуальных гостей Linux в среде хоста Windows. Кроме того, компания Microsoft открыла свои драйверы Linux Hyper-V под GPL. В сообществе OSS было много споров по поводу мотивов и мнений Microsoft. Некоторые думали, что Microsoft, наконец, меняет свои взгляды, а другие предлагали, что все это было маркетинговой уловкой с целью продажи большего количества лицензий на решение по виртуализации Hyper-V.

Linus Torvalds: I'm a big believer in "technology over politics". I don't care who it comes from, as long as there are solid reasons for the code, and as long as we don't have to worry about licensing etc issues. I may make jokes about Microsoft at times, but at the same time, I think the Microsoft hatred is a disease. I believe in open development, and that very much involves not just making the source open, but also not shutting other people and companies out. There are 'extremists' in the free software world, but that's one major reason why I don't call what I do 'free software' any more. I don't want to be associated with the people for whom it's about exclusion and hatred.
Линус Торвальдс: Я верю в "технологию над политикой". Меня не волнует, от кого она исходит, пока есть веские причины для кода, и пока нам не нужно беспокоиться о лицензировании и т.д. Иногда я могу шутить о Microsoft, но в то же время, я думаю, что ненависть к Microsoft - это болезнь. Я верю в открытую разработку, и это во многом связано не только с тем, чтобы сделать исходные тексты открытыми, но и с тем, чтобы не закрывать глаза другим людям и компаниям. В мире свободных программ есть "экстремисты", но это одна из главных причин, почему я больше не называю то, что я делаю, "свободными программами". Я не хочу, чтобы меня ассоциировали с людьми, для которых важны исключение и ненависть.
https://arstechnica.com/information-technology/2009/07/linus-torvalds-microsoft-hatred-is-a-disease/
Tags: it, политкорректность
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments